Nyt hieman pohdintaa ruuan laadusta ja määrästä. Minulla on siis historia se, että karppaamisen (merkityksessä vähän hiilihydraatteja, kohtuullisesti proteiinia ja paljon rasvaa) löysin viime syksyn alussa, mutta siihen asti olin yrittänyt parhaani mukaan elellä "virallisterveellisen" ruokavalion (= paljon hiilihydraatteja, kohtuullisesti proteiineja, vähän rasvaa) mukaan. Karppaaminen oli todellakin uutta ja huomaatte varmaan noista makroravinteiden (eli hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen) välisestä suhteesta, miten paljon ne eroavat toisistaan. Ainoastaan proteiinista ne ovat keskenään samaa mieltä, mutta sitten sitäkin soppaa hämmentää esimerkiksi veljeni käsitys, että proteiinia ei voi olla koskaan liikaa ja hän varmaan koostaisi ruokansa pelkästään proteiinista jos pystyisi :D
Karppaaminen näytti olevan minulle sopiva tapa pysyvään painonhallintaan, sillä tiputin sen avulla syksyllä 8 kiloa (jotka lihoin takaisin joulusta alkaneesta retkestä hiilarimaahan) vaivatta. Miksi sitten lihoin takaisin? Siksi, että söin herkkuja ja söin niitä ihan liikaa. Ja ne herkut olivat hiilihydraattipitoisia. Joulu tai oikeastaan joulu ja joulunalusaika on ihan tuska hankalaa tällaiselle ihmiselle, jolle syntyy äkkiä riippuvuus herkkuihin. Kyseiseen aikaan, joka nykyään pahimmillaan alkaa jo marraskuun alussa, liittyy vahvasti kaikenlainen suklaalla, pipareilla ja glögillä herkuttelu. Sosiaalinen paine noihin on aivan valtava. Siinä missä normaali ihmiset pystyvät nauttimaan niitä kohtuudella, herkkuholistille (joksi itseni tunnustan) se on sama, kuin ensimmäinen viinaryyppy alkoholistille. Siitä alkaa putki, josta on todella vaikea kivuta ylös. Ja mitä pitempään putki kestää, sitä vaikeampaa ylös kapuaminen on. Minulla putki kesti tänä vuonna noin 20. joulukuuta - 18. maaliskuuta. Ei ihmekään, että tuli takaisin se 8 kiloa. Veljen kanssa vitsailtiin, että joulu pitäisi kieltää lailla, kun se joka vuosi tuhoaa kaiken.
Mutta takaisin siihen karppaamiseen. Se ei siis ole sitä mediassa peloiteltua pelkkää pekonia ja kananmunaa, vaan ideana on, että syödään paljon kasviksia, hieman marjoja ja sitten lihat, kalat, kanat, maitotuotteet ja juustot täysrasvaisina. Riippuen karppauksen "ankaruudesta" eli siitä, onko hiilihydraattirajana 20 g/vuorokausi, 60 g/vuorokausi vai 100g/vuorokausi, mukaan mahtuu tai ei mahdu hedelmiä tai kokojyväleipää. Itse pyrin syksyllä tuohon 20 g/vuorokausi ja siksi minä söin syksyllä hyvin vähän leipää (oikeastaan ainut leipä mitä olen yli puoleen vuoteen syönyt, on subwayn kokojyväpatongit ja Saijan luona työhaastattelun yhteydessä vieraillessani söin yhden ruispalan) ja hedelmäosastoa edusti vesimeloni tai ananas salaateissa.
Nyt taas haen vähän sitä oikeaa linjaa. En tiedä vielä, menenkö takaisin ketokarppaukseen eli tuohon, että hiilihydraatit jäisivät alle 20 g päivässä ja keho menisi ketoosiin vai olisinko vähän sovelletummalla linjalla. Tarkoittaen siis, että jos olen sovelletummalla linjalla, voisin syödä vähän enemmän hedelmiä. Toinen mitä olen tässä nyt kokeillut, on ollut rasvan määrän tiputtaminen. Melkein jo parin päivän perusteella voisi kuitenkin sanoa, että se ei ole oikea linja, nälkä nimittäin lisääntyy olennaisesti. Ja mietinkin, että kumpi loppupeleissä tuottaa vähäkalorisemman lopputuloksen? Se että söisin kolme kertaa päivässä, niin että ruokien kaloripitoisuudet olisivat hieman enemmän vai se, että syön neljä kertaa päivässä, jolloin aterioiden kaloripitoisuudet ovat pienemmät, mutta määrä suurempi?
Tämä  kai selviää vain kokeilemalla. En nimittäin jaksa millään laskea  kaloreita. Siinä menee ikä ja terveys ja tiedän, että en jaksa sitä  kovin kauaa. Ja kun jotain ei jaksa kovin kauaa, tietää, ettei se  onnistu. Onnistumiseen johtavat sellaiset asiat, joita jaksaa tehdä  loppuelämänsä ajan.
Mutta  se on kuitenkin varmaa, etten ota takaisin ruokavaliooni perunaa,  pastaa, riisiä enkä sokeria. Ne ovat ihan turhia aineita, enkä minä edes  kolmesta ensin mainitusta pidä. Sokerittomuuteenkin tottuu aika hyvin  ja enää esimerkiksi luonnonjugurtti ja maustamaton rahka eivät maistu  niin pahalta, kuin ne joskus maistuivat. Myös tee menee jo mustana,  vaikka ennen käytin aina joko 1 palan sokeria tai teelusikallisen  hunajaa.
Lisäaineiden  ja teollisuuden suhteen olen sillä linjalla, että mitä vähemmän niitä,  sitä parempi. Lisäaineista ei tiedä mikä niiden kohdalla on totta ja  mikä ei. Esimerkiksi aspartamiini, makeutusaine, jota löytyy lähes  jokaisesta "ei sisällä sokeria/sokeriton"-tuotteesta, on aine jonka  maahantuonti oli kielletty kokonaan (muistaakseni) esimerkiksi  Uudessa-Seelannissa. Sen on myös väitetty lisäävän ruokahalua. Totta tai  ei, tuossa oli jo tarpeeksi syytä olla käyttämättä sitä. Myöskään  keinotekoisiin makeuttajiin en koske. Makuaisti oppii kyllä pois  "vaatimasta makeaa", joten aivan hyvin pärjää ilmankin.
Sitten  niistä määristä. Kysymyksen siitä, että syönkö liian vähän, olen kyllä  kohdannut ennenkin :D Mutta tässä kohtaa on kysyttävä, että jos ihmiset  laihtuvat (ainakin väliaikaisesti) sellaisilla very low calorie  diet-pussiruuilla, jolloin heidän vuorokautinen energiansaantinsa jää  jonnekin 700-800 kalorin tienoille, niin miksi minä olisin laihtumatta  vaikka olisikin suuret miinuskalorit? Jotenkin tuntuu luonnottomalta  ajatella, että yli 30 kilon ylipainoni kanssa kyse olisi siitä, että  söisin liian vähän.
Ja  mitä tulee energiankulutukseeni, niin koomakulutukseni (eli jos makaisin  päivät pitkät sängyssä tekemättä mitään) on noin 1800 kcal luokkaa  vuorokaudessa. Siihen päälle tulee sitten ne liikkumiset mitä minä  oikeasti teen. Mutta vaikka varsinainen "liikunta-liikuntani" eli lenkit  ja muut treenit ovat hyvinä kausina varsin ok-lukemissa, on  arkiliikkumiseni tällä hetkellä huomattavan vähäistä. Kun nyt ei siis  vielä ole pitänyt olla aktiivisesti missään, joten hirveän ison osan  päivästä istun. Joko lukemassa kirjaa tai tässä koneen ääressä. Siksi  kokonaiskulutukseni ei noista "liikunta-liikunnoista" huolimatta ole  kummoinen.
Jonkinlaista  tasapainoa yritän saavuttaa syömisteni kanssa, mutta en tiedä kyllä  yhtään, että mistä se löytyy. Eri ihmisten kehot toimivat eri tavalla.  Jotkut, joilla on pienet vatsalaukut, voivat syödä kerralla vähän, mutta  useasti päivässä. Kuten todennäköisesti Mia tekee. Sitten on minä ja  Mika, jotka pystyy syödä kerralla paljon, mutta olemaan yli 6 tuntiakin  syömättä ilman ongelmaa. Ja sitten on virallisterveellinen teoria ja  karppiteoria siitä, kumpi homma kannattaa. Virallisterveellisen mukaan  pitäisi syödä useasti ja vähän kerrallaan. Karppien mukaan ruokien  välillä pitäisi olla mahdollisimman pitkät tauot, jotta elimistö on  mahdollisimman ison osan ajasta rasvanpolttotilassa. Ja se rasvanpoltto  katkeaa aina, kun poltettavaksi tuleekin ruokaa.
Kirjailen  nyt syömisiäni tänne ja seuraan tuloksia. Muutan sitten jos tarvetta on  ja nälkää en tosiaan aio kärsiä, joten yritän löytää tavat, jolla syödä  laihduttavalla tavalla näkemättä nälkää. Viime syksyn perusteella paras  resepti siihen olisi karppaaminen, joten voi olla, että ensi viikolla  ostankin taas rahkan sijasta turkkilaista jugurttia. Nyt nimittäin nälkä  tulee nopeammin kuin verrattuna tilanteeseen, että aamupala olisi  marjoja, turkkilaista jugurttia + kermaa.
***
Muokkaus vielä tänne loppuun: näemmä nyt ois tutkimustietoakin siitä, miten ihan tosissaan osalle väestöstä sopii paremmin hiilareiden vähentäminen ja osalle rasvan. Eli tavallaan vahvistetaan se jo tiedetty seikka, että kaikki eivät ole samanlaisia. Ja jos esimerkiksi hiilaripitoisen ruuan jälkeen yleensä nukuttaa, vhh saattaisi sopia paremmin. Tarkemmin aiheeseen voi perehtyä täällä: http://www.pronutritionist.net/hiilarin-vai-rasvan-valttelya-diabeteksen-ehkaisyyn-geeneista-uutta-tietoa/
***
Muokkaus vielä tänne loppuun: näemmä nyt ois tutkimustietoakin siitä, miten ihan tosissaan osalle väestöstä sopii paremmin hiilareiden vähentäminen ja osalle rasvan. Eli tavallaan vahvistetaan se jo tiedetty seikka, että kaikki eivät ole samanlaisia. Ja jos esimerkiksi hiilaripitoisen ruuan jälkeen yleensä nukuttaa, vhh saattaisi sopia paremmin. Tarkemmin aiheeseen voi perehtyä täällä: http://www.pronutritionist.net/hiilarin-vai-rasvan-valttelya-diabeteksen-ehkaisyyn-geeneista-uutta-tietoa/
 
 
Tuosta proteiinin määrästä ennenkuin joku pääsee viilaamaan pilkkua. Normaaleille ihmisille on olemassa jotku (virallisterveelliset) rajat tyyliin 1 gramma/painokilo/päivä ja sitten kun käy punttisalilla ja tarkoitus on kasvattaa lihaksia niin määrä hyppää arvoon 1 - 4 grammaa/painokilo. Tuo 4 grammaa tarkoittaisi esimerkiksi minulla 4 grammaa*89 = 356 grammaa joka on aivan käsittämätön määrä proteiinia jota ei vaan kerta kaikkiaan voi saada rehellisellä syömisellä. Semmoseen pääsis esim kun vetäis reilut 14 250g:n rahkapurkkia (valio pehmeä maitorahka) tai reilut 10 litraa maitoa. Edellä olevan perusteella käytän sanoja että proteiinia ei voi syödä liikaa.
VastaaPoistaOlen kuitenkin tietoinen tutkimuksista että liiallinen proteiinin käyttö on vaarallista munuaisille mutta se raja tosiaan on siellä yli neljä grammaa per painokilo päivässä mitä ei edes proteiini juomien käytöllä olla heti kolistelemassa.
Tässä kirjoituksessa ei loukattu yhtäkään pilkkua ja sen takia niitä ei tässä esiintynyt :D
-The Veli