torstai 14. lokakuuta 2010

Hiljaa ja puolueettomana

Taotaanpas, kun rauta on kuumaa. Tämän kirjoituksen aihe pomppasi ylös Artiklan foorumilta, jossa joku ei-juristi varoitti meitä tulevaisuuden juristeja pitämään tietomme salassa, olemaan profiloitumatta mihinkään kantaan tai asiaan, koska tulevaisuudessa joku ei meistä kovasti tykkää... Ja kieltäytyä pitäisi asioista (mainittiin politiikka, rotaryt ja lionsit), koska pitää olla sitoutumaton ja kaikkien lähestyttävissä.

Rehellisesti sanottuna tämä sai niin karvat pystyyn, että mietin hetken, onko kyseessä jokin "trolli". 

Tiedän kyllä, että juristin ammatti edellyttää haltijaltaan monia asioita, joita monet muut ammatit eivät edellytä. Onhan meidän oltava rehellisiksi tunnettuja, elämämme hallitsevia (merkityksessä, ettei saa olla konkurssissa eikä muutenkaan ongelmissa), emme voi koskaan esiintyä julkisesti päihtyneenä jne. Asian havainnollistamiseksi kerron lakimiehen eettiset ohjeet (joiden perusteella voitte päätellä, mitä muuta me emme saa olla).

1. Lakimiehen on toimittava oikeudenmukaisesti ja tavoiteltava oikeudenmukaista lopputulosta.
2. Lakimiehen on toiminnassaan ja käyttäytymisessään oltava tehtävänsä vaatiman luottamuksen arvoinen. Hän ei saa antaa omien taloudellisten etujensa tai muihen henkilökohtaisten vaikuttimiensa haitata tehtävän tunnollista hoitamista.
3. Lakimiehen on hoidettava hänelle uskotut tehtävät ammattitaitoisesti, huolellisesti ja viivyttelemättä.
4. Lakimiehen on pysyttävä totuudessa.
5. Lakimiehen on toiminnassaan oltava riippumaton ulkopuolisista vaikutteista, jotka saattavat haitata tehtävän asianmukaista hoitamista tai oikeudenmukaisen lopputuloksen saavuttamista.
6. Lakimiehen on työssään käyttäydyttävä asiallisesti ja toimittava tasapuolisesti. Kollegiaalisuus ei saa vaikuttaa asiaan.
7. Lakimies ei saa oikeudettomasti ilmaista, mitä hän tehtävää hoitaessaan on saanut tietoonsa.
8. Lakimies ei saa antaa asianosaisen rodun, sukupuolen, uskonnon, yhteiskunnallisen aseman, poliittisen näkemyksen tai muunkaan vastaavan seikan vaikuttaa tehtävänsä hoitamiseen.
9. Lakimies ei saa käyttää väärin toisen ymmärtämättömyyttä tai tietämättömyyttä lain sisällöstä. Hänen on tarvittaessa kehotettava tätä käyttämään asiantuntevaa apua.
10. Lakimiehen on tehtävää hoitaessaan pyrittävä mahdollisuuksien mukaan asiassa sovinnolliseen ratkaisuun.
11. Lakimiehen on jatkuvasti kehitettävä ammattitaitoaan sekä pyrittävä kehittämään yhteiskuntaa oikeudenmukaisuuden edistämiseksi.
12. Lakimies ei saa toiminnallaan vahingoittaa lakimieskunnan yleistä arvostusta.

Siinä. Voiko joku vetää näistä johtopäätöksen, että pitäisi olla "hiljaa ja puolueettomana"? Kohta 11 suorastaan kannustaa kehittämään yhteiskuntaa, eritoten silmällä pitäen sen oikeudenmukaisuutta. Ja mitenkäs yhteiskunnan kehittäminen tapahtuu? Ottamalla jokin kanta ja ajamalla sitä. Ei riitä, että päänsä sisässä on jotain mieltä. Jos haluaa kehittää yhteiskuntaa, on tartuttava toimiin. Etsittävä oikeat foorumit vaikuttaa asioihin, oli se sitten kunnallispolitiikka, eduskunta tai järjestö. Helpoimmillaan vaikuttaminen on keskustelun herättämistä vaikkapa mediassa.

Ei, mistään ei todellakaan voida johtaa, että pitäisi olla "sitoutumaton ja kaikkien lähestyttävissä" siten, että pitäisi olla puolueeton. Sitoutumattomuutta edellytetään yksittäisissä jutuissa, ei ihmiseltä itseltään yleensä. Esimerkiksi tuomarina tai syyttäjänä ei voi toimia niissä yksittäisissä jutuissa, joihin omaa ennakkokäsityksen tai on muulla tavalla esteellinen. Kohta "kaikkien lähestyttävissä" ilmenee lähinnä ohjeiden kohdasta 8, joka kieltää syrjinnän. Sekään ei siis aseta meille itsellemme velvollisuutta olla "poliittisesti sitoutumaton, uskonnoltaan sitoutumaton" tms. Juristi voi siis olla vaikkapa vihreiden kansanedustaja ja homoseksuaali. 

Itse asiassa, vuoden 2010 Mister Gay Finland on oikeustieteen ylioppilas ja esiintyy kyllä julkisuudessa ja ilmaisee kantojaan. Siinä on rohkeutta, jota monella ei ole. Esiintyä vähemmistön edustajana niin avoimesti julkisuudessa ajamassa vähemmistön asiaa, kun vastustajat saattavat olla väkivaltaan asti valmiita suojelemaan "omaa elämäntapaansa".

Riittää juristeista. Asiaa voi katsoa myös yleiseltä kannalta. En ymmärrä miksi kenenkään pitäisi pitää kynttiläänsä vakan alla, koska "tulevaisuudessa joku ei kovasti tykkää hänestä" jos hän ilmaisisi mielipiteitään tai kuuluisi johonkin ryhmään, joka ajaa jotakin etua. Tämä on minusta ihan hirveästi sanottu. Totuus kuitenkin on, ettei kaikkia voi miellyttää ja silläkin, että et sano mitään, etkä ota mihinkään kantaa, ärsytät tiettyjä ihmisiä. Voin nostaa tässä käden ylös. Olen yksi niistä ihmisistä, jotka ärsyyntyvät ihmisiin, joilla ei ole "luonnetta". Sillä siltä se vaikuttaa, jos et ole mitään mieltä ja seuraat aina vain muita/ yleistä mielipidettä, et tee mitään ennen kuin näet mitä muut tekevät... kuka sinä silloin olet?

Olen itse niin maailmanparantaja -ihminen, että en koskaan voisi olla puolueeton. En ikinä voisi olla hiljaa, koska maailma ei muutu hiljaa olemalla. Enkä totta vie kannusta ketään muutakaan olemaan hiljaa ja puolueettomana. Jos teistä ei pidetä sen takia, että ilmaisette mielipiteitänne, niin mitä sitten? Mitä väliä sillä on? Jos lampaat eivät pidä sinusta, lähde laamojen kanssa loikkimaan vuorille. Vuorilla loikkiessa tuntuu aika merkityksettömältä, mitä niityllä olevat lampaat sinusta ajattelevat.

2 kommenttia:

  1. Jos peilataan nuo eettiset ohjeet tuon tärkeimmän kohdan 12 kautta, niin ohjeet vastaisivat paremmin nykyistä käytäntöä.

    1. Lakimiehen on toimittava oikeudenmukaisesti toista lakimiestä kohtaan ja esitettävä julkisessa virassa olevan lakimiehen näkemys oikeudenmukaisena lopputuloksena.
    2. Lakimiehen on toiminnassaan ja käyttäytymisessään oltava lakimieskunnan luottamuksen arvoinen. Hän ei saa antaa oman moraalin tai henkilökohtaisen omatunnon haitata tehtävän tunnollista hoitamista.
    3. Lakimiehen on hoidettava lakimieskunnan edun säilyttämiseksi hänelle uskotut tehtävät ammattitaitoisesti, huolellisesti ja viivyttelemättä.
    4. Lakimiehen on pysyttävä toisen lakimiehen valmistelemassa totuudessa.
    5. Lakimiehen on toiminnassaan oltava riippuvainen vain lakimieskunnan vaikutteista, jota ei saa haitata tehtävän asianmukainen hoitaminen tai oikeudenmukaisen lopputuloksen tavoitteleminen.
    6. Lakimiehen on työssään käyttäydyttävä asiallisesti ja toimittava lakimieskunnan edun mukaisesti. Kollegiaalisuus ei saa todistettavasti vaikuttaa asiaan.
    7. Lakimies ei saa oikeudesta keskustelematta ilmaista, mitä hän tehtävää hoitaessaan on saanut tietoonsa.
    8. Lakimies saa antaa asianosaisen rodun, sukupuolen, uskonnon, yhteiskunnallisen aseman, poliittisen näkemyksen tai muunkin vastaavan seikan vaikuttaa tehtävänsä hoitamiseen.
    9. Lakimies saa käyttää väärin toisen ymmärtämättömyyttä tai tietämättömyyttä lain sisällöstä. Hänen on lakimieskunnan yleisen arvostuksen suojelemiseksi tarvittaessa siirettävä vastuu lakimieskunnan ulkopuoliselle taholle.
    10. Lakimiehen on tehtävää hoitaessaan pyrittävä mahdollisuuksien mukaan sovinnollisesti toteamaan julkisessa virassa olevan lakimiehen esitys päätöksenä.
    11. Lakimiehen on jatkuvasti ylläpidettävä lakimieskunnan mainetta ammattitaitoisena sekä annettava vaikutelma yhteiskunnnan oikeudenmukaisuuden edistämisestä.
    12. Lakimies ei saa toiminnallaan vahingoittaa lakimieskunnan yleistä arvostusta.

    Minä kannatan alkuperäisiä eettisiä ohjeita ilman kohtaa 12, joka vesittää eettisten ohjeiden tarkoituksen.

    Toivon, että lakia opiskelleet eivät mene työelämään eettisten ohjeiden pullistamin purjein. Kysykää vanhemmilta kolleegoilta neuvoja ettet vaan astu lakimieskunnan vaikutusvaltaisten herkille varpaille.

    VastaaPoista
  2. Huu, onpas sinulla karu kuva. Oletko jo itse työelämässä toimiva juristi vai mistä olet tuollaisen käsityksen saanut?

    Kohdalla 12 viitataan lähinnä sellaisiin seikkoihin, että lakimies ei saa esiintyä päihtyneenä, ei sortua rikoksiin tai muuhun epärehellisyyteen tms. Näin ainakin Lakimiesliiton eettisiä ohjeita käsittelevän läpyskän mukaan.

    Itse ainakin aion näitä ohjeita noudattaa ja jos sillä toiminnalla astun jonkun varpaille, niin pyydän anteeksi että ele oli niin pieni ja potkaisen sitten oikein kunnolla munille ;)

    Ei ole nimittäin kenenkään juristin etu, että yksikään toimisi noin kunniattomalla tavalla, mitä omassa versiossasi kuvaat.

    Asianajajilla on muuten vastaavat eettiset ohjeet. Jos he eivät niitä noudata, heidät voidaan potkaista liitosta, jolloin he eivät ole enää oikeutettuja käyttämään ammattinimikettä asianajaja.

    Näin kerran erään työryhmän mietinnön, jossa pohdittiin, että pitäisikö kaikille juristeille tehdä sellainen systeemi. Että potkaistaisiin ammatista kokonaan pihalle, jos ei käyttäydy. Olemme nimittäin aika paljon vartijoina tässä yhteiskunnassa.

    VastaaPoista