maanantai 18. huhtikuuta 2011

"Jytkystä" jotain, mistä media ei ole hiiskunutkaan

Että semmoinen "jytky". Saatiin muuten samalla sana, joka tulee jokaisesta tuutista seuraavat pari viikkoa. Näiden eduskuntavaalien tulos on nyt niin ovela, että pitääpä oikein pidemmästi pohtia mitä tapahtui/tapahtuu.

Ensinnäkin on jännää, että lähes kaikki korkeastikoulutetut tai yhteiskunnallisia asioita tarkasti seuraavat ihmiset tuttavapiirissäni ovat tiukan perussuomalaisvastaisia. Facebook virtani onkin ollut eilisillasta asti täynnä "Hävettää olla suomalainen", "Perustetaan oma valtio", "Ei perussuomalaiselle Suomelle" yms. vastaavaa. Minusta on äärimmäisen mielenkiintoista, että lähes kaikki (saanko sanoa kaikki, kun en tiedä yhtään poikkeusta?) korkeastikoulutetut ihmiset ovat näin yhtenäisessä linjassa perussuomalaisia vastaan, vaikka muuten heidän poliittinen kantansa jakautuu aika tasaisesti kokoomuksen, keskustan, sdp:n, vihreiden ja vasemmiston välille. Korkeastikoulutetuista ihmisistä löytyy niitä, jotka ovat aktiivisia luonnonsuojelijoita, niitä joita asia ei kiinnosta juuri ollenkaan, niitä jotka kannattavat tiettyä perustoimeentuloa kaikille ihmisille ja niitä, joiden mielestä jokainen on oman onnensa seppä. Mutta persuasiassa kaikki ovat yhtä mieltä. Ja muistutetaan siis, että tähän persuvastaiseen rintamaan kuuluu tuttavapiiristäni myös ihmisiä, jotka eivät ole korkeastikoulutettuja, mutta jotka aktiivisesti seuraavat yhteiskunnallisia asioita ja politiikkaa.

Yhtään persussuomalaisia äänestänyttä en tunne, joten heistä on vaikeaa heittää minkäänlaista analyysiä. Koska korkeakoulutettujen tilanne oli yllämainittu, olettaisin kuitenkin että keskimääräinen perussuomalaisten äänestäjä lienee matalasti koulutettu. Ja koska yhteiskunnallisia asioita ja politiikkaa aktiivisesti seuraavat myöskin kuuluvat omassa elinympäristössäni persuvastaisiin, voisin varovaisesti olettaa, että perussuomalaisten kannattajissa on paljon niitä, jotka eivät aktiivisesti seuraa yhteiskunnallisia asioita tai politiikkaa. Jos nämä olettamukset pitävät yhtään paikkaansa, niin  sanotaanko näin, että tilanne on todella mielenkiintoinen.

Yhden "järkevän" syyn äänestää perussuomalaisia olen keksinyt. Perussuomalaisilla ei nimittäin ainakaan tiedettävästi ole mitään isoa taustatahoa. Yleisesti oletettu, ja ehkä ihan tosikin, fakta nimittäin on, että kokoomuksella on jonkinmoisena taustavoimana EK, sdp:llä SAK ja keskustalla nyt sitten vähän sitä ja tätä aina lestadiolaisista vaalirahakohussa ryvettyneisiin tahoihin. Itsekin olen istunut niin monta vuotta erilaisissa hallituksissa, tosin vain yhdistystasolla, että tiedän, että oikeata valtaa käytetään "ei niin päivänvaloa kestäviä" teitä pitkin. Itsekin niin toimineena, voin kertoa, että taitavasti toimittuna, muut eivät edes tajua, että jokin juttu on pohjimmiltaan sinun ansiotasi ja vaikka tajuaisivatkin, he eivät kuitenkaan koskaan tajua koko vyyhden syvyyttä. Vähän niin kuin yleinen miesten huijausperiaate "Saa mies luulemaan, että se oli hänen oma päätöksensä". Naisten strategioista ykkönen. Minulla on oikeastaan kaikki syyt uskoa, että myös politiikka toimii näin.

Niinpä "järkevä" syy äänestää perussuomalaisia olisi se, että puolueen taustalla ei ole sellaisia isoja tahoja kuin vanhojen suurten puolueiden taustalla on. Ihmiset ajattelivat, että nyt he voivat samalla jättää myös protestinsa sille, miten valtapuolueet ovat perimmiltään erilaisten tahojen lie'assa. Eikö ole muuten vähintäänkin outoa, että media ei ole tuonut tätä missään vaiheessa ilmi? Myöskään vaalirahasotkua ei mainittu kertaakaan eilen, vaikka siinä olisi nähtävissä yksi selkeä syy keskustan kannatuksen laskulle. Jos kysymys olisi pelkästään hallitusvastuusta, niin sen olisi pitänyt koskettaa kokoomustakin. Koko ajan tuotiin ilmi, että kansa todennäköisesti on tyytymätön päätöksiin EU-asioissa, mutta unohdettiin, että jos se olisi pohjimmainen ongelma, eniten olisi pitänyt kärsiä valtionvarainministeripuolueena kokoomuksen!

Minusta tässä on nähtävissä selvästi se, että halutaan murtaa taustavaikuttajien valtaa politiikkaan. Perussuomalaisilla ei ole ketään isoa rahoittajaa, jonka etua sen pitäisi ajaa. Keskustan tappion syynä näen vaalirahakohun, jossa siinäkin perimmiltään on kyse siitä, että kun antaa rahaa poliitikolle, saa vastalahjaksi poliitikolta esimerkiksi rakennuslupia.

Tähän siis tultiin. Mitäs tästä sitten seuraa? Hallituksen kokoonpano. Kokoomus lähtee vetämään neuvotteluja, perussuomalaiset todennäköisesti tulevat hallitukseen, koska kuten poliitikot itsekin eilen totesivat, kansan ääni on tässä tapauksessa niin selvä, ettei sitä voi sivuuttaa. Perussuomalaisten meno hallitukseen sulkee sieltä pois vihreät ja vasemmiston. Todennäköisesti myös rkp:n. Keskusta jättäytyi jo eilen oppositioon. Kristillisten kannatus ei riitä enemmistöhallitukseen. En oikeastaan näe tässä mitään muuta vaihtoehtoa kuin kombinaation kokoomus-sdp-perussuomalaiset. Mielenkiintoistahan siinä on nyt se, että kokoomuksen takana on tosiaan niitä työnantajatahoja, sdp:n taustalla työntekijätahoja ja perussuomalaisten takana ei ketään. Todella jännittävää nähdä mitä siitä seuraa.

Mielenkiintoista on myös se, että vaikka kokoomus on suurin puolue, ensimmäistä kertaa historiassa, joutuu se tuolla hallituskokoonpanolla tilanteeseen, jossa se joutuu aika melkoisesti taipumaan joissakin asioissa, sillä sdp ja perussuomalaiset ovat niissä huomattavasti enemmän samalla linjalla.

Soini totesi jo "Seuraavassa hallituksessa näkyy arvokonservatismi. Vihreät arvot saavat mennä. Ensin pidetään huolta Suomesta ja sitten vasta maailmanpelastamisesta.". No tässä vaiheessa minä liberaalina olen kyllä karvat enemmän kuin vähän pystyssä. Olen myös sitä mieltä, että se Suomen hyvinvointi on yksi ja sama, jos planeetta tuhoutuu. Eihän hallitsemattomaan tapahtumaketjuun, jota ihminen ei enää pysty pysäyttämään, tarvita kuin 2 asteen nousu maapallon keskilämpötilassa. Siitä kuilusta ei nousta, vaikka mitä tehtäisiin. Ja sinne ihmiset, jotka eivät seuraa yhteiskunnallisia asioita ja joille oma napa on se kaikista tärkein, meidät syöksevät tietämättömyydessään.

Kerroinko jo? Kannatan teknokratiaa. Syy: on väärin päästää ehdolle ihmisiä, jotka eivät ole kykeneviä hoitamaan valtion asioita ja on vielä enemmän väärin, että päätös jätetään sellaisen massan käsiin, josta suurin osa ei ole kykenevä tekemään järkevää päätöstä, koska ei omaa tarpeellisia tietoja järkevän päätöksen tekemiseksi.

Kyllä siitä jo oikeasti pitää jotain päätellä, että korkeastikoulutetut ja kaikki, jotka tietävät yhteiskunnallisista asioista yhtään syvällisemmin, olivat eri mieltä, mutta jäivät tyhmän enemmistön jalkoihin.

7 kommenttia:

  1. No itsehän olen korkeasti koulutettu nuori nainen ja äänestin Perussuomalaisia. Syy tähän on yksinkertaisesti se, että tahdon nykyisen kaltaiselle maahanmuuttopolitiikalle stopin ja nopeasti. Muuten olisin äänestänyt Kokoomusta.

    Lisäksi en jaksa kuunnella jokapäiväistä jauhantaa siitä, kuinka homoseksuaalisuus olisi jotenkin sama asia kuin heteroseksuaalisuus. Ei se ole. Minulla ei ole mitään homoja vastaan, mutta heidän tulisi ymmärtää, että normaaliparisuhde on miehen ja naisen välinen. Tästä kertoo yksistään se, että suurin osa parisuhteista on miehen ja naisen välisiä - homous on siis marginaali-ilmiö.

    Ja suoraan sanottuna homojen oikeudet eivät ehkä ihan ole se kaikista ongelmallisin asia, jota Suomessa on juuri nyt.

    Olen kyllä toisaalta vahvasti persujen ajamaa veropolitiikkaa vastaan. Yhteiskunta ei ole kenenkään äiti. Ajattelin Kokoomuksen kuitenkin pärjäävän vaaleissa riittävän hyvin ilman minun ääntäni.

    VastaaPoista
  2. Ja sama jatkaa...

    Lisäksi minua ärsyttää, että perussuomalaisia arvoja kannattavat luokitellaan automaattisesti jotenkin tyhmiksi, junteiksi ja kouluttamattomiksi. Ajatellaanpa vaikka Erkki Havansia. Hän oli nyt ehdolla muttei päässyt, mutta hän on OTT ja ollut PROFESSORINA Helsingin yliopistossa. Kenen mielestä tuollaiset meriitit omaava ihminen on jotenkin tyhmä?

    Ja miksi en esiinny omalla nimelläni täällä, johtuu ihan vain siitä etten halua "leimautua" juntiksi tms. millaisina perussuomalaisten äänestäjiä aina pidetään. En tahdo alkaa riitelemään ystävieni kanssa, sillä moni ottaa nämä asiat tosi henkilökohtaisesti ja en halua loukata ketään. En myöskään halua ettäminua loukataan.

    VastaaPoista
  3. Minä veikkaan, että perussuomalaisten kannattajia saatetaan joissakin piireissä pitää jotenkin tyhminä ja juntteina, koska heidän äänestäjissään on ainakin jonkin verran niitä, jotka äänestävät puoluetta vain protestiksi vanhoille puolueille tietämättä tarkkaan mitä äänestävät. Toinen juttu on sitten se, että kun kehitys on mennyt liberaalimpaan suuntaan, saattavat liberaalit pitää persujen varsin konservatiivisia arvoja junttimaisina. (itse en lähde ketään moittimaan siitä, jos hänen arvonsa ovat konservatiivisia, sehän on jokaisen oma valinta)

    En minäkään mielestäni sanonut missään, että kaikki perussuomalaisten äänestäjät tai ehdokkaat olisivat tyhmiä. Tiesin esimerkiksi juurikin tuosta Havansin ehdokkuudesta. Enemmänkin ajattelin jotain piraattipuolueen Panu Horsmanlahtea tai Antti Kurhista, kun totesin, ettei kaikkien pitäisi olla ehdolla vaaleissa.

    Ja olethan sinäkin osoittanut, että tiesit täsmälleen mitä haet sillä, että äänestit perussuomalaisia. Perussuomalaiset ajavat niitä asioita, joita sinä kannatat, joten on totta kai järkevää silloin äänestät heitä.

    Ymmärrän kyllä paremmin kuin hyvin halusi olla leimaantumatta. On todella vaikeaa lähteä ilmaisemaan avoimesti mielipiteitään, kun suuri osa kanssa ihmisistä on lähes automaattisesti eri mieltä. Itselläni on ihan sama tilanne muutamien asioiden suhteen.

    Mutta ok, nyt on siis tiedossa ainakin yksi poikkeus tuossa kirjoituksessa esittämiini olettamuksiin.

    Ja tosiaan yleisesti siis todettakoon, että en pidä kaikkia perussuomalaisia äänestäneitä tyhminä.

    Minun mielipiteeni on, että liian suuri osa äänioikeutetuista ei seuraa yhteiskunnallisia asioita ja politiikkaa. Joten kun he tekevät äänestyspäätöstä, heillä ei välttämättä ole sen pohjaksi tarpeeksi tietoa. Tähän siis viittaa käyttämäni "tyhmä enemmistö". Tyhmään enemmistöön mahtuu kaikkien puolueiden kannattajia ja myös niitä, jotka eivät äänioikeuttaan käytä. Tyhmiä heistä tekee minun määritelmässäni se, että he eivät tee päätöksiään tietoon perustuen.

    Ja olettamuksen siitä, että tuo joukko on enemmistönä, vetäisen siitä, kuinka paljon ihmiset yleensä ovat kiinnostuneita yhteisten asioiden hoitamisesta tai seuraamisesta.

    On ihan yleisissä tutkimuksissakin todettu, ettei yhteiskunnallinen vaikuttaminen suurta osaa nykypäivän ihmisistä kiinnosta. Ei myöskään politiikan seuraaminen. Ihmiset saattavat vaalien läheisyydessä aktivoitua, mutta harvassa ovat ne, jotka läpi vaalikausien seuraavat aktiivisesti poliittisia ratkaisuja.

    VastaaPoista
  4. Ja lisää "tyhmiä juntteja" löytyy, jotka ovat äänestäneet persuja. Korkea koulutus on takana ja aivotoimintaakin löytyy.

    Miten Krista voit ensiksi sanoa, että: "tyhmän enemmistön" ja ensimmäiseen kriittiseen kommenttiin vastatessasi toteat: "En minäkään mielestäni sanonut missään, että kaikki perussuomalaisten äänestäjät tai ehdokkaat olisivat tyhmiä"

    Jos et mielestäsi sanonut missään, että perussuomalaiset, eli tyhmä enemmistö ovat tyhmiä, niin voisitko selittää, mitä oikein edes tarkoitat?
    Ovatko 'ei-korkeastikoulutetut' ihmiset mielestäsi kaikki tyhmiä. Tällaisten mielipiteiden kirjoittaminen julkisesti ilman parempaa tietoa ja perusteluita saa sinut itsesi huonoon valoon, etkä sitä varmasti halua?

    Ja mitä ohjelmaa katsoit eilen, koska ainakin Mari Kiviniemi itsekin haastateltaessa myönsi, että vaalirahasotkuilla saattoi olla hyvin suuri merkitys heidän puolueensa kannatukselle.

    Toivoisin, että vastaisuudessa kirjoittaessasi perehtyisit hieman syvällisemmin asioihin, etkä lähtisi solvaamaan suurta ihmisjoukkoa ilman parempaa tietoa. Vaikka onhan kaikilla sananvapaus.

    Itse väittäisin, että perussuomalaisten takaa löytyy myös korkeastikoulutettuja äänestäjiä ja heidän riveistään korkeastikoulutettuja edustajia (kuten myös edelläoleva kommentoijakin tiesi kertoa), joten näen yleistämisen tässä kohtaa turhana. Jokaisella äänestämään lähteneellä on varmasti omat syynsä antaa äänensä ja piirtää lipukkeeseen valitsemansa numero.

    VastaaPoista
  5. Enemmistö ei ole yhtä kuin kaikki.

    Ja viimeisen kappaleen tyhmä enemmistö ei viittaa perussuomalaisiin yhtenä joukkona. Heitähän äänesti vain noin viidesosa kaikista äänestäneistä. Viidesosa ei ole enemmistö.

    Se, että ei ole korkeastikoulutettu, ei indikoi mielestäni mitään ihmisen tyhmyydestä. Älkää lukeko rivien välistä tai tehkö olettamuksia minusta. Hyvin harvat tuntevat minut niin hyvin, että voivat lukea minua rivien välistä oikein tai tehdä oikeaan meneviä olettamuksia minusta.

    Minä muuten en välitä, mitä minusta ajatellaan mielipiteideni perusteella. Että sinänsä minulle on aivan yhden tekevää mihin "valoon" joudun.

    Vastaan näihin teidän kommentteihinne, koska ajattelen, että se olisi kohteliasta, koska olette vaivautuneet jotakin kommentoimaan.

    Minä katsoin eilen koko illan mtv3:n vaalilähetystä. Meni Kiviniemen viittaus vaalirahakohuun ohi, ehkä olin käymässä vessassa tai jotain.(tämän jutun keskeisin pointti oli muuten, että koko iltana mediassa ei tuotu sanallakaan esiin sitä, että noiden suurten puolueiden takana taustatahoja vs. sitä että persuilla ei sellaisia ole)

    Pyrin aina perehtymään asioihin syvällisesti ennen kuin niistä kirjoitan. Ja jos sanani eivät perustu tietoon, silloin käytän termejä "olettamus" "varovainen olettamus" jne. Kuten tein tässäkin tekstissä. Mielestäni tein aivan selväksi, että kirjoitukseni perustuu siihen, mitkä ovat minun havaintojani ja että ne ovat vain olettamuksia. Toivoin lukijoiden ymmärtävän, että en pidä niitä absoluuttisina totuuksina, joihin ei olisi poikkeuksia.

    Yleistämisen turhuudesta on sinulla oikeus olla tuota mieltä. Itse halusin tuoda tämän esiin, koska minusta oli niin ihmeellistä se, miten samassa rintamassa niin moni akateeminen henkilö tämän asian kanssa oli. Samanlaista yhteisymmärrystä näin laajasti en ole aiemmin kohdannut minkään asian yhteydessä. Mielestäni se oli mielenkiintoinen seikka.

    VastaaPoista
  6. Sanottakoon ensiksi, että tiedän, ettet tarkoittanut ei-korkeasti koulutettuja tyhminä jne., enkä kokenut minua solvattaneen. :) Itse olen "matalasti koulutettu" (vai mikä lienee oikea sana, en tiedä) ja äänestin Perussuomalaisia. Lisättäköön, että olin korkeakoulussa ja pärjäsin siellä oikein hyvin, mutta lähdin kahden vuoden jälkeen rekkakuskiksi, koska huomasin sen olevan kutsumusammattini erään kesälomatuurauksen jälkeen. Päivääkään en ole katunut ja onkin oikein, että jokaisen pitäisi tehdä sitä hommaa, mistä pitää. Mutta asiaan.

    Minäkin tiesin, ketä olen äänestämässä. Reilu vuosi sitten (kuljetusalan lakot) minulle viimeistään selvisi EK:n todellinen luonto niiden käsittämättömien, mediassa julkkaistujen, propaganda-juttujen jälkeen/aikana. Tietäen, että EK on Kokoomuksen takana, jätin Kokoomuksen (ja sen hännystelijät eduskunnassa) pois vaalilehdokkaistani.

    Paikallispolitiikka on taas osoittanut (asun vahvasti Keskustalaisessa pitäjässä), ettei Kepuun voi luottaa.

    SDP:n totesin viime kaudella melko hampaattomaksi, ja vaikka enimmissä asioissa komppasinkin heidän asioitaan, jätin heidät listaltani ulos.

    "Uusiin puolueisiin" en ole koskaan ollut kovin luottavainen, joten ne jäivät pois. Jäljelle jäivät KD, Vas ja PS. Kristilliset jäivät pois jo ihan aatteidensa ja Kokoomuksen hännystelyn takia pois. Vasemmiston ja Perussuomalaiten kesken jäi valinta tehtäväksi. Vertailun ja puolueohjelmien lukemisen jälkeen omaksi voittajakseni selviytyi PS.

    Ei sillä, en kaikkea heidänkään ajamiaan asioita hyväksy, mutta edellä mainittujen kriteerien takia äänestin Perussuomalaisia. Minä seuraan politiikkaa melko-aktiivisesti ja olen kokenut PS:n kohtuullisen kykeneväksi, sanokoon media mitä tahtoo. Ja onpahan hyvä, että tuli "tuuletettua" eduskuntaakin samalla näissä vaaleissa. :)

    Kaveripiiristä lähti muutama henkilö kannattamani puolueen takia, mutta onpa sieltä muutama muukin lähtenyt muiden uskomusteni takia. Tervemenoa jos ovat niin ahdasmielisiä.

    Ai niin, tuskinpa Suomen asiat älyttömästi muuttuvat, vaikka Persut onkin nyt se kolmanneksi suurin puolue.

    -Ville

    P.S. Hyvä blogi, kiitos tästä. Löysin tämän muutama viikko sitten ja on ollut mukavaa lukea.

    VastaaPoista
  7. hienoa, että edes joku ei ota kaikkea niin kirjaimellisesti :) Mun kirjoitustyyli on joidenkin aiheiden osalta vähän tällainen pakinamainen, eli kärjistävä ja joskus provoavakin. Siitä tulee välillä närää :D

    Onpa harmillista, kaveripiiri on harventunut poliittisen mielipiteen takia :( Asenteesi on kyllä oikea, ei kannata yrittää pitää elämässään ihmisiä, joille ei kelpaa sellaisena kuin on.

    Luulen, että olet oikeassa. Tuskinpa Suomen asiat aivan hirveästi muuttuvat, vaikka persut ovatkin saaneet noin merkittävän kannatuksen. On siellä vielä ne kokoomus ja sdp edellä. Mutta mielenkiintoinen jännite eniveis odotettavissa.

    Kiva kuulla, että pidät blogistani :)

    VastaaPoista