sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Bujo - onneksi aikanaan törmäsin siihen!

Hei,

tällä kertaa kiinni aiheeseen, joka on roikkunut minulla "postaus-aihe"-listalla 1,5 vuotta. Itse asiassa tämän viiveen vuoksi asiasta onkin varmaan enemmän kirjoitettavaa kuin puolitoista vuotta siten. 
Aihe on myös tavallaan yllättävän ajankohtainen kaiken tämän korona-hässäkän keskellä. Terveysasioissa eteenpäin pääseminen on ollut monen asian summa, mutta mitä tulee taloudelliseen tilanteeseen, kunnia kuuluu melkein yksin bujolle. 

 Vanha, nykyinen ja vielä aloittamaton bujo

Bujo tulee sanoista bullet journal. Idean kehitti alunperin Ryder Carrol ja kyse on eräänlaisesta kalenterin, päiväkirjan ja listojen yhdistelmästä, joka itse laaditaan tyhjään vihkoon. Se on arjenhallintaväline, josta jokainen muokkaa itselleen sopivan ja ottaa käyttöön sellaisia osia, mitkä omaan arkeen ja tavoitteisiin sopii. Googlaamalla bullet journal, löytää aihepiiristä paljon kirjoituksia. Minä keskityn nyt vain siihen, mitä se on itselleni antanut. 

Esimerkki kuukauden aloittavasta sivusta

Minä olen pitänyt bujoa joulukuusta 2017 lähtien. Takana on 2 täyttä kalenterivuotta ja kolmas on nyt menossa. Joulukuu 2017 ja vuosi 2018 on yksissä kansissa ja nyt on menossa toinen vihko, joka tulee varmaankin kattamaan aikavälin 1.1.2019 - 30.6.2020. Uusi vihko on jo odottamassa ja voi olla, että teen siihen vain puoli vuotta ja jatkossa noudatan vihko per kalenterivuosi-logiikkaa. Jokaisen vihkon alussa minulla on sellaisia sivuja, jotka siirrän (tai käytännössä kirjoitan/piirrän uudelleen) edellisestä bujosta. Ensimmäisen sivun varaan sisällysluettelolle, joka siis täydentyy sitä mukaa, kun bujo "etenee". Seuraavalla parilla aukeamalla on vuosilogi, johon kirjaan kullekin kuukaudelle etukäteen tiedossa olevia juttuja, esimerkiksi vaikka sen, että kesällä 2020 pitäisi käydä hammastarkastuksessa. Asia, jonka olen tiennyt jo yli puolen vuoden ajan. Bujon alusta löytyy myös sivut kunkin vuoden tavoitteille, taloussuunnitelmalle, "säästöseurannalle", "painonpudotusseurannalle", treenipäiväkirja, keskeisimmän painonpudotus vinkit ja pakkausohjeet matkoille. Myös kuntosaliohjelmat, venyttelyohjeet ja kotijumpan ohjeet löytyvät bujosta.

Paljon matkustavalle erittäin hyödyllinen listaus.

Näitä seuraa ja viikkoaukeamat, jotka koristelen aina jonkin teeman mukaan kuukausittain. Laadin aina kuukauden viikkoaukeamat kerrallaan ja kuukausien väliin tulee vähintään yhden ja joskus usemmankin sivun edestä jotain kulloinkin tarpeellista asiaa. Esimerkiksi vuoden 2019 huhtikuun perässä on useita sivuja laskelmia arkiruokieni kaloreista. Ne on niitä peruja, kun minulla ei vielä ollut käytössäni yaziota ja PT pyysi pitämään ruokapäiväkirjaa. Vuodelta 2019 löytyy muutenkin paljon asiaa liittyen PT:n minulle antamiin pohdiskelutehtäviin ja muutenkin painonpudotukseen. 

Tällainenkin listaus on mielenkiintoinen

Viikkoaukeamille kirjaan sellaisia työjuttuja, joissa tapaan muita ihmisiä ja merkitsen niiden osalta mistä oli kyse (palaveri, kuulustelut, oikeudenkäynti) ja millä paikkakunnalla se oli. Kirjaan myös milloin ja mitä liikuntaa harrastin, vaikka treenipäiväkirja on myös erikseen, jotta voi yhdellä vilkaisulla nähdä koko vuoden tilanteen. Samoin kirjaan myös joka aamun painon ja lasken viikon lopuksi aamupainojen keskiarvon. Siinä missä aamupainot itsessään menee jatkuvasti ylös ja alas useista tekijöistä johtuen, keskiarvot pääsääntöisesti pysyvät joko samana tai laskevat hivenen. Se on se on luotettavin luku edistymisen seuraamiseen ja niin kauan, kun keskiarvot ovat laskusuunnassa, tiedän, että painonpudotus etenee. Erityisen hyödyllistä nyt, kun viimeisen puolen vuoden aikana pudotustahti on ollut hyvinkin maltillinen 1 kilo per kuukausi. 

Esimerkki viikkoaukeamasta, tuolloin vielä puuttui painojen kirjaukset

Viikkoaukeamille kirjaan myös ne hetket, kun vapaa-ajalla tapasin ihmisiä tai oli jokin tapahtuma. Myös to do-listat kirjaan viikkoaukeamille. Se onkin itselläni pääsääntöinen tapa pysyä kärryillä, milloin olen viimeksi siivonnut! Minulla on aina tavarat paikallaan ja kun huonekalut ovat valkoiset ja lattiakin vaaleaa tammea, pöly ei näy, joten ennen ja jälkeen siivouksen harvoin näyttää mitenkään erilaiselta. Oikeastaan vain yhteen kohtaan ruokapöydän alle ja sängyn alle kerääntyy villakoiria ja ne ovat ainoa merkki siitä, että siivouksesta alkaa olla kulunut 2 viikkoa ja taas olisi suotavaa tehdä se.

Välissä myös muualta saksittuja hyödylliseksi koettuja asioita

Itselleni bujon isoimpia hyötyjä on ollut pitkän aikavälin tavoitteiden seuranta ja saavuttaminen. Painonseurantasivulta saa värittää aina uuden ilmapallon, kun paino ensimmäisen kerran alittaa kyseisen ilmapalloon merkityn kilolukeman. Kun matkaa on kymmeniä kiloja, on ollut rauhoittavaa keskittyä saavuttamaan aina kilon kerrallaan. Toisaalta talouspuolella yksinkertaisen purkin piirtäminen ja sen värittäminen sitä mukaa, kun säästötavoite etenee, on yllättävästi auttanut hahmottamaan kokonaisuutta ja sitä, missä pitäisi olla milloinkin menossa. Se on toimivaa, koska tuloni vaihtelevat paljon, joskus voi mennä pitkäänkin että säästöön ei voi laittaa yhtään ja sitten on tullut taas lihavampia kuukausia ja säästöön on voinut laittaa enemmän. Purkista tiedän, mihin pitää pyrkiä. 



Todettakoon, että saapa nähdä miten käy tämän vuoden purkille. Voi olla, että hyvä saavutus on, että säästöjä olisi vuoden lopussa yhtä paljon, kuin niitä oli vuoden alussa. Kiitos 2 vuoden purkkien piirtämisen, minulla kuitenkin on 4 kuukauden menoja vastaavat rahat tilillä. Se hieman rauhoitaa mieltä, kun tässä on ainakin tällä hetkellä tiedossa 2 kuukauden lomautus ja muutenkin saa varautua siihen, että tulot ylipäätään tippuvat tänä vuonna useammalla kymmenellä tuhannella eurolla verrattuna tavalliseen vuoteen. Ellei sitten loppuvuodeksi tule niin pahaa ruuhkaa, että silloin tulisi tuloja tämän korona-ajankin edestä.

Vuoden 2019 kesälomabingo

Tämä ei varsinaisesti ollut se tilanne, mikä on ollut mielessäni, kun olen päättänyt saada säästötilille lepäämään noin 7,5 kuukauden menoja vastaavan summan. Sinänsä harmi, etten ollut ehtinyt pidemmälle, mutta onneksi olin ehtinyt edes näin pitkälle. Laskelmieni mukaan minun pitäisi selvitä suhteellisen kohtuudella jopa puoli vuottakin, ilman että edes älyttömästi tarvitsee kiristellä. Kunhan pitää huolen, ettei pääsääntöisesti osta mitään muuta kuin ruokaa ja päivittäistavaroita. Vaatteiden ostosta pidättäytyminen voi kyllä pidemmän päälle osoittautua pahaksi rastiksi, mutta onneksi mekkoja voi pitää päällä, vaikka ne hieman isoja olisivatkin.

Välillä myös tulostelen valokuvia ja liimailen niitä bujon väliin

Tavoitteiden saavuttamisen lisäksi bujosta on muodostunut päiväkirja, jota on myöhemmin mukava selailla ja katsoa mitä milloinkin elämään kuului. Se, että bujot olivat olemassa, helpotti myös aika paljon, kun tein tuossa nuo yhteenvedot vuosista 2018 ja 2018. Monta asiaa olisi varmaankin unohtunut ilman niitä. Nyt tässä vallitsevassa tilanteessa varmaankin pitäisi tehdä listaus asioista, jotka olisi hyvä tehdä, kun kerrankin on reippaasti aikaa, kun töitä on vain yhtenä päivänä viikossa. Saunan pesu, kylpyhuoneen seinien pesu, keittiönkaappien pyyhkiminen, jääkaapin takaa imurointi, uuninpesu, kuvien ja tiedostojen järjestäminen läppärillä... En kyllä riemusta hyppien odota mitään noista. Ehkä sen seuraksi pitää tehdä listausasioista, jotka teen sitten kun tämä härdelli on ohi. Se on varmaan mukavampi lista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti