perjantai 19. syyskuuta 2014

Päivät 16-20 (part 2) Ruokahankintoja ja pohdiskeluja

Hei,

no niin, nyt ollaan lähtöviivoilla. Palkkapäivä oli tänään ja huomisesta alkaen pyrin noudattamaan minulle tehtyä ohjelmaa myös ruokavalion osalta. Sainkin sopivasti syötyä jääkaapin aika tyhjäksi, joten siellä ei ole enää mitään ohjelmaan sopimatonta mikä "pitäisi syödä pois". Tänään kävin illasta hakemassa jääkaappiin sitten uutta ohjelman mukaista sisältöä. 


Pakastimeen pikavauhdilla siirtyneitä marjoja lukuunottamatta tässä on ruokaostoksia. Aika hyvä suoritus ilman listaa sikäli, että ainut kauppaan unohtunut asia on tumma riisi. Mutta tiikerillä on vaikeuksia päästä raidoistaan. En oo tottunut kävelemään sinne päinkään missä riisi on, niin ei sitten muistunut. Paljon helpompi pysähtyä HeVillä ja liha- ja maitohyllyllä. 

Vihanneksia pitäis syödä ohjelman mukaan 400 g päivässä, marjoja 200 g ja lisäksi 1 hedelmä. Kuten mun veli, vanhemmat ja ehkä jopa isovanhemmat tietää, mulla on vihannesongelma. Suurimman osan elämästäni olen vihannut vihanneksia ja se mitä syön, on vieläkin aika rajallista. Inhoan esimerkiksi sydänjuuria myöten tomaattia, kurkkua, kukkakaalia ja punajuurta. Ja voitte kuvitella, että varsinkin tomaatti ja kurkku on sellaiset, että jos joku yrittää sulle törkätä vihanneksia, niin jompikumpi tai molemmat ovat todennäköisesti listalla. Tomaatti on niistä mulle kuitenkin helpoiin rasti, joten sitä löytyy nyt tuostakin. Ainoa vihannes, josta oikeasti pidän on sipuli. Lisäksi ostin neutraalilta vyöhykkeeltä jäävuorisalaattia, ruukkusalaattia, paprikaa, porkkanoita, parsakaalia ja uutena kokeiluna on chilipippuri. 

Mun pelastajat! Mä olin etukäteen ihan paniikissa, että apua, pitääkö mun nyt alkaa syödä täysin mautonta ruokaa? Kun ei saa käyttää mitään mulle tuttuja puolivalmisteita, juustoja eikä muutakaan sellaista. Mutta haa, sain ohjeeksi että salsaa saa syödä kohtuudella, jos siinä ei oo sokeria. Ja tuossa mun lempparissa ei oo! Hiilareita saman verran ku rahkassa ja ainesosalistassa ei ollut sokeria! Mustapippurista, sitruunamehusta ja oliiviöljystä pitäis taikoa salaatinkastike ja sitten otin tuohon testaukseen cajunmaustetta ja Garam masalaa. Tsekkasin ainesosalista ja siellä ei ollut suolaa, joten nämä on sallittuja. Näillä olis tarkoitus tehdä lähinnä riisistä syötävää. Perunaan ja pastaan en aio koskea. Kuivat ne, hyi! Kuiva riisikin on tosi hyi, mutta maustettu riisi menee vähän helpommin. 

Hedelmävyöhykkeeltä luvassa vaihtelun vuoksi luumuja ja banaania. Omenoita on siis tullut tuossa viime aikona syötyä sen verran, että siksi ei tälle viikolle niitä. Mun pitäis noudattaa ohjelmaa noin 20%:sesti. Luulen, että yksi osa sitä on, että rupea tökkäämään aamusmoothieen puolikkaan banaanin. On nimittäin hirmutärkeää, että homma on miellyttävää, että sitä jaksaa päivästä toiseen. Mun laihtuminen ei voi olla kiinni puolikkaasta banaanista :D 

Sallitut maitotuotteet on suunnilleen tässä. Rasvaton maito, maitorahka ja raejuusto. Onneksi tää ei oo mulle ongelma. Maitorahka ei maultaan juuri eroa turkkilaisesta jugurtista, rasvatonta maitoa olen käyttänyt niin kauan, että pidän siitä eniten. Karpatessa olikin kamalia vaikeuksia käyttää täysmaitoa, lopputuloksella, että en yleensä edes käyttänyt maitoa. Raejuusto on ihan siedettävää kunhan se on tuota valion perusraejuustoa. Olen kerran maistanut jotain arkiraejuustoa ja se oli ihan hirveää. 

Oliiviöljy on mulle kohtuu uusi tuttavuus. Saapa nähdä miten opin sitä käyttämään. Juomapuolella ajattelin tällä kertaa hemmotella itseäni maustetulla kivennäisvedellä. Jos mä oikein olen käsittänyt, niin mä saan juoda vain vettä, kivennäisvettä ja maustamatonta teetä. Tai siis saisin juoda kahviakin, mutta minä olen teenjuoja. Tässäkin taas on tosi hyvä juttu, että en mä normaalistikaan juo mitään muuta ja teenikin olen juonut makeuttamattomana jo kolmen vuoden ajan. Aiemmin olen käyttänyt alkoholia harvakseltaan, ehkä kerran kolmessa viikossa. Joten nyt ei pitäis hirveän paha rasti olla ilman 8 viikkoa. Tosin selittelyjä on kyllä luvassa, kun on 7.10. Lakimiesliiton 70-vuotisjuhlat Casinolla ja 10.10. firman "varaslähtöpikkujoulut" jotka etukäteen tiedän tosi kosteiksi. Ou jee, tulee kyllä tuskaa selittää kaupungin jokaikiselle juristille, miksi mä nyt en vaan juo alkoholia. Oon aiemminkin ollut tosi pitkiä aikoja juomatta ja kokemus on, että se on aina kaikille muille tosi paljon isompi ongelma kuin mulle. 

Etukäteen multa löytyi kaapista jo nämä. Eli heraproteiinijauhetta ja pähkinöitä, koska aloin lisäämään välipaloja ruokavaliooni tuossa vähän vajaa 2 viikkoa sitten. Tuo suklaanmakuinen on toimiva välipalaeväs töihin. Se on ihan hyvää jopa reseptillä "lisää vain vesi". Mansikanmakuinen puolestaan toimii tosi hyvin rahkan kanssa. Ja cashew-pähkinöistäkin mä onneksi pidän. Pähkinähakkeli-äitini, voisitko kuvitella, että niitä saa syödä päivässä noin 13 kappaletta? :D Onneksi mä en itse ole pähkinähakkeli joten ei tuota ongelmaa jättää niitä siihen 13 kappeleeseen, mitkä aina aamuisin lastaan töihin mukaan pähkinärasiaan. Muuten pähkinät on kaapissa piilossa poissa silmistä, poissa mielestä. 

Myös purkista pitää vedellä. Ohjelmassa on mainittu magnesium-sitraatti ja omega-3 sekä monivitamiini. No viimeistä mulla ei ole, mutta vetelen d-vitamiinia ja b-vitamiinia. Tämän sarjan pitäis vielä täydentyä psylliumsiemenkuidulla ja soijalesitiinillä, jos mä löydän niitä huomenna Lappeenrannasta. Kuulemma jostain punnitse&säästä-liikkeestä saisi, mutta se on Viipurinportin abc:llä. Minkä havaitsin tänään poliisin kyydissä istuessani sijaitsevan moottoritien varrella ties kuinka kaukana keskustasta. En oo pyöräilemässä sinne :D Prisman lähellä on joku luontaistuotekauppa, jos sieltä ei löydy, niin pitää katsoa, jos netistä tilaamalla löytäis.

Ja kuten etukäteen aivan oikein pelkäsinkin. Tämä tulee maksamaan! Palkkapäivänä pystyi menemään kauppaan ja ostamaan ihan mitä vaan katsomatta yhtään hintoja. Ja lopputulos oli 75 euroa. Kun laskin tuosta pois sellaiset, mitä ei joka kerta tartte ostaa, jäljelle jäi senkin jälkeen 39 euroa. Ja tuossa ei edes ollut viikon ruokaostokset. Mun tarttee vielä hakea se riisi, ostaa arkipäivien rahkat ja lisäksi arkipäivien liha/kala/kana-osasto. Rahkaa alkaa menemään 2 purkkia päivässä. Eli 14 rahkaa viikossa. Pelkästään ne tulevat maksamaan 11 euroa viikossa. 

Puhumattakaan sitten siitä, että noi proteiinijauheet maksavat. 1 pussi maksaa noin 20 euroa. En itseasiassa osaa sanoa kauanko sellainen kestää, koska en ole koskaan oikein kiinnittänyt asiaan huomiota. Ehkä 3-4 viikkoa? Tietenkin se tulee tasoittamaan, että herkkuihin ei nyt mene niin paljon rahaa. Käytännössä yhden kunnon mättökerran rahalla saa viikon rahkat. Mutta äkkiseltään arvioisin, että viikon ruokalaskut tulevat olemaan jotakuinkin 70 euron tietämillä ja tähän asti oon parhaimmillani selvinnyt jopa 30 eurolla. 

Mutta kyllä mun palkalla pitäis teoriassa olla mahdollista käyttää ruokaan rahaa 280 euroa kuussa. Yleensä mulle jää laskujen ja lainan lyhennysten jälkeen käyttörahaa kaikkeen elämiseen joku 400 euroa per kuukausi, joten siinä on jopa hieman liikkumisvaraa, jos mikään ei mene rikki eikä tapahdu mitään yllättävää.

Listasin aiemmin asioita, jotka tulevat muuttumaan. Ajattelin että voisin vielä listata pari mieleen tullutta asiaa, joiden takia tämä ruokavalio ei ehkä sittenkään ole minulle täysin mahdoton.
- en ole tähänkään asti juuri käyttänyt viljatuotteita, joten ilman leipää oleminen ei ole minulle ongelma
- edellisestä johtuen myöskään juustot ja leikkeleet eivät ole kuuluneet syömisiini -> ei ongelma
- alkoholinkäyttöni oli jo valmiiksi vähäistä -> ei ongelmia
- salaatinkastikkeita, sinappia tai ketsuppia en ole käyttänyt -> ei ongelmia
- jos maitoa pitää käyttää, käytän mieluiten rasvatonta -> ei ongelma
- pidän vedestä -> ei ongelma, ettei saa juoda mitään mehuja, limsoja tms.
- en käytä makeutusta teessä -> ei ongelma. Jollekin toiselle oikeasti voisi olla isokin ongelma.
- peruna, riisi, pasta ovat olleet jo kauan kokonaan pois ruokavaliostani -> ei ole hirveän iso ongelma ottaa riisiä takaisin. Voisin kuvitella, että jollekin toiselle olisi kova paikka vähentää näiden käyttöä. 
- pidän heraproteiinijauheesta tehtävästä juomasta ja rahkasekoituksesta -> ei ongelma
- turkkilaisesta jugurtista rahkaan siirtyminen -> ei ongelma, ei juuri makueroa. Mutta jos olis sellainen, joka on kitannut sokeroituja eli maustettuja jugurtteja, niin sitten vois olla kova homma tottua "ei-makeaan".
- on olemassa yksi pähkinä josta pidän -> sen pähkinän syöminen ei ole ongelma ja toisaalta mä pystyn olemaan vaikka siellä ois kaapissa usean sadan gramman pähkinäpussi. Niihin ei ole himoa. Jollakin toisella vois olla.
- loppujen lopuksi mulla on ihan siedettävästi rahaa käytössä -> ruuan hinnasta ei pitäisi tulla kompastuskivi. En tajua miten työtön tai opiskelija pystyis noudattamaan tätä ruokavaliota.

Eli jahka mä keksin, miten mä koostan päivän pääruuat, niin eiköhän tästä selvitä. Nyt viikonloppuna ajattelin kokeilla, josko kanasta, ripauksesta salsaa, sipulista ja chilistä saisi taiottua jotain sellaista, minkä kanssa riisin syöminen on inhimillistä :D

Loppuun vielä arjen ruokakuviot ja liikunnat. Näyttääpi siltä, että taas jäädään yhtä aamuaerobista vajaaksi ja liikuntojen pääpaino on viikonlopussa. Nii juu ja liikunnoista tulikin mieleen, että olin tosiaan ihan törkeän kipeä ihan keskiviikkoon asti siitä kuntopiiristä :D

Ruuat:
Maanantai:
- aamupala: 1 dl marjoja, 1 dl turkkilaista jugurttia
- lounas: 5 dl tomaattikeittoa, 120 g tuorejuustoa
- välipala: proteiinijuoma, 15 g pähkinöitä
- iltapala: rahkaa (tää on sitten aina se 250 g) + heraproteiinijauhetta

Tiistai:
- aamupala: 1 dl marjoja, 1 dl turkkilaista jugurttia
- lounas: 400g maksalaatikko
- välipala: proteiinijuoma, 15 g pähkinöitä
- iltapala: rahkaa heraproteiinijauheella, omena

Keskiviikko:
- aamupala: 1 dl marjoja, 1 dl turkkilaista jugurttia
- lounas: 5 dl tomaattikeittoa, 120 g tuorejuustoa
- välipala: proteiinijuoma, 15 g pähkinöitä
- iltapala: rahkaa heraproteiinijauheella, omena

Torstai:
- aamupala: 1 dl marjoja, 1 dl turkkilaista jugurttia
- lounas: 400 maksalaatikko
- välipala: proteiinijuoma, 15 g pähkinöitä
- iltapala: rahkaa heraproteiinijauheella, omena

Perjantai:
- aamupala: 1 dl marjoja, 1 dl turkkilaista jugurttia
- lounas: 30 chickenfajita subi (tämän viikon cheat meal)
- välipala: proteiinijuoma, 15 g pähkinöitä
- iltapala: rahkaa heraproteiinijauheella

Liikunnat:
- torstaina 40 min kahvakuulatreeni

2 kommenttia:

  1. Ruoka-aineet näyttää ainakin herkullisilta! Garan masala on mun lempimauste, mutta tuossa meiran versiossa on fenkolia joka pilaa sen :/ Santa Marian India vastaavassa mausteseoksessa sen sijaan sitä ei ole vaan siinä on enemmän kaardemummaa, nam! Tuo Plusmaito on muuten parempaa kun tavallinen rasvaton maito, paljon täyteläisemmän makuista. Zemppiä!

    VastaaPoista
  2. Omissa mieltymyksissäni kirsikkatomaatit on tuplasti parempia mitä normitomaatit, ja riisi menee kätevästi ruoan mukana kun tekee ruokaa wokkityylisesti. Kaikki vain sekaisin niin lautaselta ei erikseen löydy kasa kanaa, kasa kasviksia ja kasa kuivaa riisiä. :)

    VastaaPoista