sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Päivät 6-8 (part 2) Ensimmäinen torjuntavoitto

Hei,

kas niin, onpas kiva tulla kertomaan hyviä uutisia. Ensimmäisestä viikosta on selvitty kunnialla. Ei muuta herkuttelua kuin lauantaina 30 cm subi ja 5 palan geisha-suklaapatukka. Meinasin ensin sanoa, että yllättävän hyvin on lähtenyt käyntiin, kun vain viimeinkin sai tehtyä päätöksen. Mutta sitten ajattelin, että no joo, tiistai-ilta, keskiviikko-ilta ja perjantai-ilta olivat haasteellisempia. Eli jos 7 päivästä 3 oli haasteellisia ja se yksi (lauantai) sisälsi herkuttelua, niin oliko se nyt loppujen lopuksi sittenkään niin helppoa? Toisaalta, olisihan se voinut olla 7 päivää vaikeata. Kai tästä on hyvä lähteä rakentamaan. 

Painon lisäksi on tullut kauhisteltua hiuksia. Taipuisista tuli luonnonkiharat silloin, kun mä aloitin syömään minipillereitä. Mutta en oo valmis ottamaan kuukautisia takaisin, joten mennään sitten näillä

Hyvä ruodussa pysyminen näkyi tietysti myös vaa'alla. Paino tuossa pikkaisen heittelehti, mutta suhteessa viikon takaiseen, pudotusta on nyt -1,6 kiloa. Se on ihan hyvä alku. Tässä näkyy nyt se ero, että mä en ole alakarpannut. Oikeastaan mä olen ollut suorastaan hiilarirohmu, kun oon syönyt tomaattikeittoa kahtena päivänä, subin yhtenä päivänä ja sitten vielä useina päivinä omenan. Viimeksi kun mä aloitin ja metodi oli alakarppaus, ekalla viikolla lähti 3 kiloa. Nesteitähän ne varmaan olivat (niin kuin todennäköisesti nytkin), mutta lähtivätpä kuitenkin. 

Tällä kertaa oli siis maltillisempi startti ja vyötäröllä tulos oli -1 cm. Muita en sitten lähtenyt mittailemaankaan. 

 Aamulenkkimaisemissa ei valittamista. Tuo usva ja auringonpaiste oli hieno yhdistelmä.

Ensi viikosta tulee sitten vähän erilaisempi. Vihjasin tuossa aiemmin, että muutosta on tulossa ja nyt aattelin kertoa mistä on kyse. Eli kun mä tänne sen ensimmäisen postauksen räpelsin, että nyt riitti, niin mun yksi kaveri otti yhteyttä ja tarjoutui tekemään mulle ruokavalion ja liikuntaohjelman 8 viikoksi. Aattelin, että no, herran jestas, jos joku hyvää hyvyyttään haluaa moisen tehdä, niin käy mulle. Monet maksaa tuollaisesta maltaita. Ja ohjelman ja ohjeet mä sain. 

Liikuntaohjelma on hyvin järkevissä rajoissa ja sen kanssa ei ollut mitään ihmeellisempää shokkia. Mutta ruokavalion kanssa oli. Osasin kyllä kaverini taustat tietäen odottaa, että nyt tulee aika radikaaleja muutoksia joihinkin asioihin, mutta sitten kun ohjelma oli tassussa ja rupesin kelaamaan mitä tuleman pitää, iski ensimmäisenä paniikki. Yhden illan pyöriskelin hädissäni, että voi naamakala, miten mä selviän. Mutta aamulla oli jo helpompi olo ja ystäväni vinkkasi myös käyttökelpoisia vinkkejä, että miten saada homma siedettäväksi. 


Nyt moni varmaan ihmettelee, että miksi minä lähden tuollaiseen, kun kerran uskollisesti noudatettu karppaus on mulla toiminut ja olen itse vakuuttunut myös karppauksen tieteellisestä taustasta? Oikeasti syy on puhtaasti siinä, että mulle tarjottiin tätä mahdollisuutta, enkä halunnut olla ottamatta sitä vastaan. Koska voihan sitä kokeilla. Toimii tai ei toimi, niin se on kuitenkin vain 8 viikkoa. Jos toimii, niin voi jatkaa, jos ei toimi, niin voi muokkailla takaisin omaan suuntaansa. Voihan olla, että mulle toimivin vaihtoehto on jonkinlainen kombinaatio tuosta ja aiemmin itse noudattamastani ruokavaliosta. Toisekseen, kaverini sanoi, että se tulee olemaan vähähiilihydraatti-pohjainen. Ruokavaliossa vähähiilarisuus on mulle tärkeintä, niin se oli myös ratkaisevana tekijänä.

No alakarppina oltuna, voisin tuon ohjelman saatuani olla tästä pikkuisen eri mieltä, mutta on se silti varmaan virallisterveellisiä suosituksia vähemmän hiilareita sisältävä. Radikaaleimmat muutokset suhteessa mun nykyiseen ruokavalioon ovat seuraavat:
- ruokailukertojen määrä päivässä 3 -> 5
- tumma riisi palaa ruokavalioon (oli siinä, että ois saanut olla perunaa tai pastaakin, mutta niistä mä en pidä, joten syödään sitten riisiä, ainakin lähtökohtaisesti)
- joka päivälle on ohjelmoitu myös 1 hedelmä (lähtökohtaisesti karpit ei syö hedelmiä, vaikkakin mä nyt oonkin viime aikoina syönyt, koska omenat on halpoja ja nälkää pitäviä objekteja)
- ei mitään "valmistetta". Ei leikkeleitä, ei juustoja jne. Vaikka mä paljon oonkin omia ruokiani kokannut, niin oon aika paljon käyttänyt ruuanlaitossa "puolivalmisteita". Kaalipaistokseen dippimausteseosta, kinkkukiusaukseen maustettua ruokakermaa jne. Nyt ei saa. Tästä tulee haastavaa. Saan käyttää yrttejä ja mausteita (ilmeisesti ei mausteseoksia, vaan esim. pippurit, valkosipuli jne. "yhden partikkelin" mausteita)
- rasvat. Karppinahan ohjeistus on, että mitä enemmän rasvaa sitä parempi. Nyt pitäis lihan olla max. 10%, fetajuusto 3% ja 10% rasvaa sisältänyt turkkilainen jugurtti vaihtuu lähes rasvattomaan maitorahkaan. Tilalle tulee pähkinöitä ja oliiviöljyä.


Haastavaa tulee olemaan pääruuat. Ja tietenkin se, että niitä on 2! Sen sijaan aamupalat, välipalan ja iltapalan uskon saavani menemään kivuttomasti. Ne tulee mulla koostumaan smoothiesta, proteiinijuomasta + hedelmä + pähkinät ja illalle sitten aattelin marja+rahka kombinaatiota. Tai no tietysti mua ihmetyttää etukäteen, että miten mä tuun jaksamaan syömään näin hirmupaljon! Tosin hommaa tasapainottanee, että kerralla ruokaa tulee ehkä vähemmän suhteessa nykyiseen. Mä en oikein vielä hahmota, että kuinka paljon on 200 g kasviksia tilavuudelta, mutta eiköhän sekin kohta selviä. 

Koska tuon ohjelman noudattaminen vaatii muutamia alkuhankintoja lähinnä ns. "lisäravinteiden" osalta, niin sovittiin, että homma käyntiin täysillä seuraavasta palkkapäivästä lukien. No se on kahden viikon päästä, mutta tämä viikko oli jo totuttelua vähempiin herkkuihin ja nyt alkavasta viikosta lukien aloitan noudattamaan tuota liikuntaohjelmaa sekä lisään ohjelmaan välipalan (muodossa proteiinijuoma + pähkinät) ja otan iltapalalle rahkan (muodossa rahka + heraproteiinijauhe). 

Aamulenkillä tuli vastaan tällainenkin. Ilmeisesti tänä vuonna on ollut aika paljon omenoita. Yksi bloggaajakin sanoi blogissaan, että tulkaa vain hakemaan, täällä riittää.

Ai niin, toinen mistä tulee vaikeaa ohjelman noudattamisen kannalta on se, että ruokailuvälit pitäis yrittää pitää kolmessa tunnissa. Se vaan ei passaa mun työhön :D Toimistopäivinä onnistunee, mutta muuten on haasteellista. Nytkin alkavalla viikolla mulla on keskiviikkona työmatka ja tiedän jo nyt, että raot syömiselle ovat siinä aamuviideltä, seuraava joskus 11.00 aikohin ja sen jälkeen illalla junassa noin 19.00 jälkeen. Kyseisenä päivänä pidetään 5 palaveria työnantajan kanssa, joissa nähdään muita ihmisiä. Ei mitään mahiksia muille syömisille, ku se mitä lounaalle on varattu. 

Toisena päivänä puolestaan on ns. turvapaikkapuhuttelu. Ne saattaa kestää 6 tuntia ilman taukoa. Sellainenkin mulla on tiistaina. Ja sitten on oikeudenkäynnit. Parhaimmillaan olen ollut 12 tuntia sellaisessa yhdellä tunnin mittaisella lounastauolla. Perjantaina oli kolmen tunnin oikeudenkäynti, vaikka etukäteen luulin, että tunnissa selvitään. Jos oikeudenkäynti alkaa tuomarin lounaan jälkeen, niin siinä ei ole taukoja. Ei vaikka siellä istuttaisiin kuin monta tuntia. Niin kuin sinä yhtenä päivänä iltakymmeneen.

Päivittäinen pähkinäannos tulee siis olemaan 13 pähkinää. Keittiövaaka löytyi varastosta, muistinkin, että olen ehkä sellaisen omistanut.

Mutta niin kuin todettua, ei noita ole joka päivä. Mutta säännöllisesti niitä on. Luotan kuitenkin siihen, että ei ohjelma voi kaatua siihen, jos joskus ei pysty syömään 3 tunnin välein. Kokonaisuus varmaan ratkaisee. Tällaisilla kuitenkin eteenpäin. Tässä vielä ruoka- ja liikuntapäiväkirjaa tältä viikolta.

Ruuat:
Perjantai:
- aamupala: 1 dl marjoja, 1 dl turkkilaista jugurttia
- lounas: kana-fetasalaatti (sis. lisäksi ananasta, jäävuorisalaattia ja paprikaa)
- iltapala: proteiinijuoma, 1 omena

Lauantai:
- aamupala: 2 lasia smoothieta (marjoja, 1 banaani, maitoa, soija-valmistetta)
- lounas: 30 cm chicken fajita subi, 5 palaa suklaata (tää oli tän viikon sallittu herkkuhetki)
- iltapala: unohdin syödä! Oikeasti, kun olin valmis työhakemusten tekemisen kanssa kello oli 00.20 ja totesin, että ei mitään järkeä syödä enää :D 

Sunnuntai:
- aamupala: 2 lasia smoothieta (marjoja, 1 banaani, maitoa, soija-valmistetta)
- lounas: kana-fetasalaatti (sis. lisäksi ananasta, jäävuorisalaattia ja paprikaa) 
- iltapalasuunnitelma: proteiinijuoma ja kaksi pientä omenaa (jotka otin mukaani aamulenkiltä)

Liikunnat:
- 5 km aamulenkit tyhjällä vatsalla lauantaina ja sunnuntaina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti