tiistai 24. huhtikuuta 2012

karpin kaapilla + päivät 36 ja 37

Taas niitä päiviä, että lompakko kiittää karppiudesta. Nimittäin:

Kuvassa on viikon ruokaostokset, joille hintaa tuli 35 euroa. Kasviksia: tammenlehtisalaattia, ruukkusalaattia, kevätsipulia, porkkanoita, kesäkurpitsa, paprika, omenoita, valkosipuli, macadamiapähkinöitä ja tomaatteja. Maitotuotteita: maito, turkkilainen jugurtti, kylmäsavulohituorejuusto, parmesanjuusto. Lihoja: nauta-sika-jauheliha, graavilohta, kebabliha. Einekset: salsakastike ja tomaattikeitto.

Jotkut arvelee, että karppaus tulee kalliiksi kukkarolle, kun joutuu kokonaan luopumaan halvoista elintarvikkeista, kuten perunasta, pastasta ja riisistä. Mun mielestä sen minkä liha-osaston laadukkaimmissa tuotteissa maksaa enemmän, säästää aika äkkiä, kun ei tarvitse ostaa leipää eikä leivänpäällisiä (levitettä, leikkeleitä tai juustoa). Ja jos on mussuttanut herkkuja menemään niin ihan hirmuisesti säästää, kun niitä ei voi enää ostaa. Suurimman osan ajasta mun viikon ruokaostokset maksaa noin 25-40 euroa, riippuen vähän siitä mitä syön. Esimerkiksi kaali maksaa vain joku 2 euroa ja siitä yhdestä pallosta riittää ruokaa ainakin 6 päivälle. Riittäisi kai jopa 9 päivälle, jos se vaan pysyis hyvänä sinne asti (niin voisihan sen laittaa palasiksi ja pakastaa...). Jos puolestaan valitsen ruuaksi lohta tai grillikylkeä, niin ne nostavat aina vähän laskun hintaa. Mutta keskimäärin pääsen mielestäni aika edullisesti, kun ottaa huomioon miten laadukkaasti syön.

Jotkut asiaa tuntemattomat arvelee myös, että karppaus on epäterveellistä. Noh, rehellisesti, kuinka epäterveelliseltä tuo yllä oleva kasa näyttää? :D Ja vaikka jääkaapissani onkin voita, huomautan, että se 500 gramman paketti on ollut siellä kohta jo 5 kuukautta ja alkaa vasta nyt loppua. Puhdasta voita käytän siis noin 100 g kuukaudessa. Kookosöljyä puolestaan menee 1 tl per päivä. Aiemmin, kun söin vielä leipää, meni 800 g margariinia kolmessa viikossa. Olen valitettavasti aina käyttänyt ihan liikaa levitettä leivällä, joten onneksi ongelma ratkesi viimeinkin, kun leivät jäivät kokonaan pois.

Jonkin yksittäisen viikon ruokaostokset eivät vielä kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä erinäisistä kaapeista löytyy kuitenkin lähes aina syötäväksi kelpaavia juttuja. Kurkistetaanpas nyt tämän karpin kaappeihin:

Jääkaapissa näyttää tältä. Se on parhaillaan "täysi". Näyttäisi varmaan täydemmältä, jos olisi pienempi jääkaappi :D 

Viikon ruokaostosten lisäksi tuolla on myös majoneesia, mansikoita, pari kananmunaa, puolikas maustevoi, voita, fetakuutioita, sipuleita, päärynä, oliiveja, teriyakikastiketta, salaatinkastiketta, chilikastiketta kebabille, monivitamiinineste ja maustettua kivennäisvettä.

Kuiva-ainekaappi puolestaan näyttää tältä. Teepannu, heraproteiinijauhetta, kookosöljyä, irtoteetä, hasselpähkinöitä, macadamiapähkinöitä, ravintolisät: magnesium, omega-3 ja d3-vitamiini. 

Syön tällä hetkellä joka päivä 3 pilleriä magnesiumia, 2 pilleriä omega-3:sta ja 1 pillerin d3-vitamiinia. Mielestäni magnesium on auttanut unenlaatuun ja joko se tai omega-3 on tehnyt tosi hyvää kynsille. Sen jälkeen kun aloitin syömään magnesiumia ja omega-3:sta, kynnet on kasvaneet aika paljon ja olleet lohkeilematta, mitä ne aikaisemmin tekivät koko ajan. Magnesiumista on myös sanottava, että nyt ei oo ollut jalassa niitä "suonenvetoja" eli ankaria kramppeja, mitä mulla aiemmin oli vähän väliä.

 
















Teetä löytyy myös keittiötasolla olevasta laatikosta. Ah kuinka paljon kivempaa juoda teetä kuin kahvia. On nimittäin paljon enemmän vaihtelua! Jos suklaanhimo uhkaa, mulla on astiakaapissani teelle kaveriksi tummaa suklaata. Joko tuota vadelmanmakuista tai mintunmakuista. Tuolle suklaalevylle hyvä sijainti on nimenomaan astiakaappi, jolloinka se pysyy tehokkaasti poissa silmistä ja poissa mielestä kunnes tulee "tilanne päälle". Jos se olisi jossain muussa kaapissa, johon katson useammin, ehkä se ei selviytyisi niin hyvin. Otan tuota siis kerrallaan vain yhden palan, eli 10 g ja teen sen joko jälkiruokana tai sitten teen kanssa. Hyvin on toistaiseksi vältytty isommilta katastrofeilta. (isompi katastrofi olisi siis 100 tai 200 g maitosuklaata kerralla)

Sitten on vielä se pakastin. Tällä hetkellä siellä on tavaraa vain yhdessä lokerossa ja se näyttää tältä. Vadelmia, kebablihaa ja leipäjuustoa. Se valion pingviiniltä näyttävä on kylmäkalle, ei jäätelö :D 

Aiemmin mulla oli pakastin täynnä mansikoita, mustikoita ja vadelmia, joita äitini oli poiminut viime vuonna, mutta mä oon tässä vuoden aikana syönyt ne pois, joten nyt on tästä lähtien turvauduttava kaupan pakastealtaisiin, ennen kuin uusi sato tulee. 

Sellaiselta näyttää siis karpin kaapit ja näin ollen ruokavarannot. Omaan silmääni eivät kauhean epäterveelliset... Loppuun vielä parin päivän ruokapäiväkirja.

Maanantai:
- aamupala: 1 dl mansikoita, partista, 1 tl kookosöljyä
- lounas: 200 g possun ulkofilettä, maustevoita, hillitön kasa jäävuorisalaattia ja vesimelonia
- iltapala: pala leipäjuustoa, 1/3 tonnikalapurkkia, 1 rkl majoneesia ja nektariini

Tiistai:
- aamupala: 1 dl mansikoita, partista, 1 tl kookosöljyä
- lounas: lohirullia (graavilohta, kylmäsavulohituorejuustoa, ruukkusalaattia), tammenlehtisalaattia, tomaattia, paprikaa, 50 g proteiinipatukka (kaupassa nälkäisenä, tää oli parempi valinta kuin muuhun herkkuun ratkeaminen)
- iltapala: lautasellinen tomaattikeittoa + n. 40 g macadamiapähkinöitä


4 kommenttia:

  1. Taas minä! Paheksun ehkä hieman ihmisiä, jotka ostavat tomaattikeittoa valmiina...;P Sosekeitto on hyvää ruokaa ja se on niiiin helppoa ja halpaa tehdä itse, että...! Parhaimmassa tapauksessa siihen tarvii pari tuoretta tomaattia, tomaattimurskaa, kasvis/lihafondia ja mahdollisesti jotain juustoa. Mausteet on tietty aina kiva lisäys. Ja kantsii kokeilla myös muita sosekeittoja! Teen niitä aika paljon, joten käys tsekkaan mun blogia :D

    http://korianteri.blogspot.com/search/label/keitto
    (sori, en jaksa html:tä tuota linkiksi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Olisihan se aina parempi tehdä kaikki alusta asti itse. Mulla on listalla opetella tekemään tuotakin itse, joten tulen kyllä kurkkimaan blogiisi :)

      Poista
  2. Karppaaminen tässä muodossa ei ole epäterveellistä ja kannatan sitä täysin sydämin.

    Olen samaa mieltä Korianterin kanssa, että itse tehdyt sosekeitot ovat todella hyviä ja halpoja. Meidän koko perheen suosikki on sosekeitto: bataattia, sipulia, purjosipulia, porkkanaa, kukkakaalia, sulatejuustona koskenlaskijan savuporo ja tietenkin mausteita oman maun mukaan.

    Lisäksi uunijuureksista saa hyviä lisukkeita ja vaihtelua salaatille, eikä hinnaltaan kalliita ole. Itse käytän lanttua, punajuurta (raakaa, ei etikkasäilykkeitä), porkkanaa ja sipulia. Päälle vähän öljyä, hunajaa, suolaa, yrttimausteita ja valkosipulijauhetta. Suosittelen kokeilemaan.

    t. kummitätisi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistetään korvan taakse :) Varmasti joku päivä uskaltaudun kokeilemaan noita uunijuureksiakin.

      Poista